טובת הילדים מעל לכל והם העיקר, רבים מהגרושים גרושות נוטים לשים את עצמם במרכז וזה חשוב לתקופה. על מנת שנחלים בהתמודדות רגשית ונבנה את החיים שלנו מחדש ונתפתח אישית.
הגירושין הם תהליך מורכב, ולעיתים קרובות הם מלווים באתגרים רגשיים לא רק להורים אלא גם לילדים. ילדים חווים שינוי דרמטי במבנה המשפחתי שהם מכירים, ולעיתים קרובות מתמודדים עם רגשות כמו פחד, בלבול, כעס או עצב.
כיצד ניתן לזהות מצוקה רגשית אצל ילדים? כיצד לדבר איתם על הגירושין? ואילו כלים יכולים לעזור להם להתמודד.
מה ילדים מרגישים במהלך גירושין?
גירושין משפיעים על ילדים בצורה שונה בהתאם לגילם, אופיים והסביבה התומכת שלהם. ילדים קטנים עשויים להרגיש מבולבלים או אשמים, ואילו ילדים גדולים יותר עשויים להביע כעס או להתכנס בתוך עצמם. היו אמפטיים ומכילים אך שימרו על גבולות ברורים.
איך לזהות מצוקה רגשית אצל ילדים?
- שינויים בהתנהגות: ילדים עשויים להיות עצבניים יותר, להימנע מפעילויות שהם אוהבים, בעיות בבית הספר.
- קשיי שינה או אכילה: חוסר שינה או שינוי בהרגלי האכילה יכולים להצביע על מתח.
- ביטויי רגשות מוגברים: תגובות רגשיות חזקות, כמו התפרצויות בכי או כעס, עשויות להעיד על מצוקה פנימית.
- ישנן תופעות רבות נוספות, שימו תשומת לב יתרה ומצאו את הסימפטומים. על פיהם תוכלו להבין את נקודת המפגש בין אירוע הגירושין לתגובת הילד. זה שם רק צריך להיות מודעים לזה ולראות על מנת לעזור להתגבר.
דוגמה: אם ילד נוטש פתאום חוג אהוב ואינו מעוניין להיפגש עם חברים, זו עשויה להיות נורת אזהרה שדורשת תשומת לב מיוחדת. ירידה בלימודים, הסתגרות, חוסר שיתוף פעולה במשימות הבית ועוד…
איך לדבר עם ילדים על גירושין?
שיחה על גירושין היא אתגר בפני עצמו. עם גישה נכונה היא יכולה להפוך להזדמנות לתמוך בילדים.
עקרונות לניהול שיחה רגישה:
- התאימו את השיחה לגיל הילד: ילדים קטנים זקוקים להסבר פשוט וברור. בני נוער יכולים להבין שיחה עמוקה ומורכבת יותר. התאימו את השיחה לגיל ולאופי.
- שמרו על כנות: אל תסתירו את האמת. הימנעו מפרטים מיותרים שעלולים להלחיץ את הילד או לערב אותו בדברים שלא מקדמים. מטענים אישים האחד על השנייה שאמורים להישאר בין המבוגרים.
- הדגישו שזה לא באשמתם: חשוב שילדים יבינו שהגירושין הם החלטה של ההורים ושאין להם קשר לכך. עבור הילד שני ההורים הם מקום ביטחון שמרו על שיח מכבד ושימו את הילדים במרכז. הראו להם את זה, עטפו אותם ותדגישו שזו החלטה של המבוגרים.
פתיח לשיחה: "אמא ואבא החליטו שלא נגור יותר יחד. אנחנו אוהבים אותך ותמיד נהיה כאן בשבילך. אמנם יהיו שינויים בצורת החיים שלנו אך אנחנו תמיד אוהבים ודואגים לכל מה שצריך עבורך". שוחחו בנעם ובשפתכם, חישבו טוב לפני.
פורסמו לאחרונה:
כלים פרקטיים לתמיכה רגשית
יצירת שגרה יציבה
אחד הגורמים שמקנים לילדים תחושת ביטחון הוא שגרה. שמירה על זמני שינה, פעילויות יומיומיות ומפגשים קבועים עם שני ההורים יכולה לעזור. לא תמיד יש לנו שליטה על הצד השני, אך ככל שנתאים את השגרה ככה נייצר לילדים מעבר והסתגלות קלה יותר ויציבות בחיהם.
איך ליישם?
- בנו לוח זמנים ברור עם הילדים. כיתבו על דף או השתמשו ביומן כזה או אחר ושתפו את הילדים בדבר ככל הניתן ובגבולות הסבירים שאתם מאפשרים.
- השתמשו באפליקציות לתיאום בין ההורים כך שהשגרה תהיה עקבית. השוני באופי החיים מיום הגירושין הוא העצמאות של כל הורה, עם זאת התאום לטובת הילדים הוא באמת נקודת יציבות ושמירה על שגרה עבורם היא חשובה.
- חשבו כיצד להקל על המעבר והתאימו זאת לגיל, ניתן להרחיב נושא הקלה במעברי בתים.
עידוד לביטוי רגשות
ילדים זקוקים למרחב שבו הם יכולים להביע את רגשותיהם באופן חופשי. חופשי אומר לא שיפוטי אולם לא אומר ללא גבולות. נסו לתרגל הכלה וחוסר שיפוטיות לטובת מרחב בטוח ושיח פתוח.
דוגמה: ניתן להשתמש בציור, כתיבה או משחקי תפקידים כדי לעזור להם לשתף ברגשותיהם.
חיזוק תחושת השייכות
הקדישו זמן איכות לכל ילד כדי לחזק את תחושת הביטחון והשייכות שלו.
דוגמה: קבעו "יום אישי" שבו כל הורה מבלה זמן רק עם הילד, בפעילות שהוא אוהב.
מתי לפנות לעזרה מקצועית?
במקרים מסוימים, ילדים עשויים להזדקק לעזרה מקצועית כדי להתמודד עם האתגרים הרגשיים של הגירושין. אם אתם מזהים סימנים כמו:
- שינויים חדים בהתנהגות.
- קשיים מתמשכים בבית הספר או בחברה.
- ביטויי עצבנות או חרדה קבועים.
- סימנים חריגים נוספים שמצאתם
פנייה לפסיכולוג ילדים או יועץ רגשי יכולה להוות תמיכה משמעותית. חשוב לזכור שכל אחד הוא שונה, אתם יודעים מתי הנקודה שילדכם זקוקים לעזרה חיצונית ואל תתמהממו בנושא. זה לא יעבור לבד.
אחד המשפטים מעוררי ההשראה של פרדריק דאגלס אומר.
"קל יותר לבנות ילדים חזקים מאשר לתקן מבוגרים שבורים."
החשיבות של השקעה בילדים בזמן הנכון ובתמיכה הנכונה היא שתוביל אותם לעתיד כמבוגרים חזקים.
שאלות ותשובות נפוצות שכדאי לתת עליהם את הדעת.
שאלה: איך לגרום לילד להיפתח ולשתף ברגשותיו?
תשובה: היו קשובים ופתוחים לשיחות בלי לשפוט. הציעו דרכים יצירתיות לשיתוף, כמו ציור או כתיבת יומן. או אפילו כמו הטרנד טיקטוק "שומעים ולא שופטים" זה מאפשר דרך נהדרת לשוחח בפתיחות ובאמת לשמור על חוקי השייח ולא לשפוט עלמנת שתוכלו לשמוע את האמת בצורה שקופה וטבעית להמשך.
שאלה: מה לעשות אם הילד מסרב לעבור בין בתי ההורים?
תשובה: דברו איתו כדי להבין את הקושי. נסו למצוא פתרונות יצירתיים, כמו מעבר הדרגתי או שהות זמנית במקום ניטרלי. מעבר לעובדה שזו מחויבות חוקית הדדית. חשבו מה הייה קורה אם אתם הייתם בצד השני. עבור הילד לעיתים זה קלף מיקוח ולעיתים יש אמת בדבר, כל מקרה לגופו. מצאו את הדרך למציאת היתרונות והתמקדות בחיובי.
שאלה: האם נכון לערב את הילדים בהחלטות גדולות?
תשובה: ילדים לא צריכים לשאת באחריות על החלטות הורים, אך כן כדאי לשתף אותם באופן שמכבד את רגשותיהם. הם חלק משמעותי מחיינו וישנן החלטות שמקומן בהחלט לשיתוף. אחזו בדמות המבוגר האחראי שאתם ומצאו מתי זה נכון ומתי לא.
התפרצויות זעם אצל ילדים לאחר הגירושין
שאלה: מה ניתן לעשות אם הילד מתפרץ בכעס כלפי אחד ההורים?
תשובה: הכעס הוא לעיתים ביטוי לתחושת אובדן או תסכול. היו סבלניים, נסו לשאול בעדינות מה מטריד אותו, והציעו דרכים להתמודד יחד. לאחר שהבנם את מהות העניין חשוב מאוד להתייחס לזה ולתת על זה את הדעת ולא לבטל או לסרב מתוך מלחמות אישיות בין הגרוש והגרושה.
שאלה: איך להתמודד עם ילד שחווה ירידה בלימודים לאחר הגירושין?
תשובה: שוחחו עם המורים כדי להבין את הסיבות לקשיים. נסו ליצור סביבה רגועה ללמידה בבית, ואולי גם לשקול תמיכה מקצועית, כמו חונכות פרטית או ייעוץ רגשי. בידקו היטב את מקור הירידה והבעייה והחליטו עם זה עניין רגשי או דידקטי לימודי. לעיתים הקשר חופף בנקודות מסויימות אך גשו לבעייה מתוך נכונות למציאת פתרון מיטבי.
לערב את המשפחה בתמיכה בילדים?
שאלה: האם כדאי לערב בני משפחה נוספים בתהליך התמיכה?
תשובה: כן, בתנאי שהם דמויות חיוביות ותומכות בחיי הילד. קשרים עם סבים וסבתות, דודים ודודות יכולים להעניק לילד תחושת ביטחון ושייכות. המעגל המשפחתי הוא המעטפת תא הבית והוא חשוב מאוד. ביחרו היטב את סוג החיבורים ושמרו על דמויות חיוביות. אין צורך לנפח את הראש לילדים על הגרוש גרושה אז במידת הצורך העירו גם למבוגר מה הקו המנחה על פיהם אתם רוצים לחיות ולהנחות בביתכם.
האתגרים הרגשיים של ילדים בעקבות גירושין הם אמיתיים ומשמעותיים. עם הכלים הנכונים, ניתן לעזור להם להתמודד ולצמוח. המשיכו לשאול שאלות, לחפש תמיכה ולהיות שם עבורם בכל שלב בתהליך.
כל צעד קטן שתעשו למען ילדכם יכול ליצור שינוי גדול בעתידם.
התחילו היום, והמשיכו לבנות עבורם עולם מלא תקווה וביטחון.
מה עושים מכאן? סדרת טיפים בנושא התנהלות כלכלית לאחר גירושין שיכולים לפתוח את הדעת ולתת כיוון לבניית עתיד כלכלי טוב יותר לך ולילדיך.